Project Description

Gozar Sarv Regeneration

Location: Tehran
Type: urban space
Size: 25000 m2
Collaborators: –
Client: Tehran Cultural Spaces Development
Status: Competition-3rd place
Date: 2014

Gozar-e-sarv is an urban corridor between Tehran Holly Defence museum and Taleghani forest park. Nine teams participated in a closed competition to design the existing axe. Our idea was to redefine the street as a gateway between two zones to reconnect them. In order to make the project an integrated part of the landscape, it became an earth berm and green roof, blending into the rolling landscape with 8 holes which referred to 8 years of Iran – Iraq war.  Inside, the buildings featured a book café serving as a main access of the existing museum and a peace gallery, a temporary exhibition based around the concept of “war and peace modern art.” At the endpoint, the roof of the gallery elevated and became a viewpoint.

 

goz-wb-02

google map

001web-eng

design process

24-web-2--eng

site plan

strategy01

strategic plan

002-web--eng

peace museum design process

27

28

30

sections

25-web--eng

peace museum exploded diagram & Plan

goz-wb-07

Overall View

goz-wb-08

3rd plaza

goz-wb-09

Book Cafe & 5th plaza

goz-wb-10

Book Cafe interior view

goz-wb-11

Peace Gallery

goz-wb-12

Peace Gallery plaza

goz-wb-13

Peace Gallery plaza

goz-wb-14

Peace gallery interior view