Project Description

Chabahar Freezone Organization Headquarters

Location: Chabahar
Type: Office
Size: 20000 m2
Collaborators: –
Client: Chabahar Freezone Organization
Status: competition-1st place
Date: 2017

Located in an unbuilt development area near Chabahar, a free zone port city in south-east of Iran on the shore of Indian Ocean, the site has been chosen by the client, Chabahar freezone organization, for the headquarter building. Considering the Chabahar climate- a hot humid weather in the summer and warm weather in the winter- and its unique nature and vernacular architecture, we were aiming for a contextually appropriate and sustainable development model which could be used as an example for the city development.

As the most distinctive characteristic of Chabahar is its diverse character of the ground –various colors and shapes in comparison to the plain sky, interacting with the context-ground became our main design focus. Context in both meaning: objective and general.

Therefore, we propounded this key question: How could considering character of ground define architectural character and organize built and unbuilt zones?

Planning the project, we consider “ground as an important architecture element”. In order to provide thermal comfort (control direct exposure to sun and allow natural ventilation and daylight), the ground – a layer of concrete and soil- lifted , extended and perforated to form a shelter to allow light to the the underlying offices. The rest facades remained open to allow natural ventilation. Surrounded by arid lands, headquarter building will stand out like an oasis.
Our proposal seeks to create two completely different experiences: the exterior is fully contextual and has emerged out of the local site conditions, reflecting the harsh nature. The interior, on the other hand, is so flexible and dynamic and includes diverse layouts of glass office boxes, following site shapes, with a green layer on the top. The closed boxes will be used as formal offices while the green space will be allocated to informal offices and circulation. Incorporating green space as a garden and working area, we were looking for an alternative to typically insular headquarter, making office a place to communicate.

Furthermore, the chosen strategy is led to horizontal arrangement instead of vertical. In a site considerably bigger than the program (the site area: 35000 square meters, the program: 20000 square meters, the height rules: 3-8 levels, footprint: 2500-6500), arranging the program vertically would left the major part of the site empty and undecided.

In horizontal order, it is possible to provide various entrances, so divided potentially public spaces – sport hall, amphitheater, library and restaurant- can be used in none-official hours by the public. As the function of the most adjacent lands will be hotels, the roof landscape could be used as a public space in the future, offering panoramic views of the ocean.

 

site

GOOGLE MAP- SITE LOCATION

02

STRATEGIC PLAN

 

 

1-1-eng

1-2-eng

DESIGN STRATEGY

2-1-eng

2-2-eng

DESIGN PROCESS

 

13-EXPLODED-DIAGRAM-eng

EXPLODED DIAGRAM

07

BIRD VIEW

09

SOUTH VIEW ELEVATION

10

NORTH VIEW ELEVATION

11

NORTH EAST ELEVATION

16

SOUTH ELEVATION VIEW-DIFFERNET ENTRANCES

12-IDEA-FORMATION-DIAGRAM-eng

DIVERSE LAYOUTS OF VERTICAL ARRANGEMENTS-GARDEN

11-STAFF-CLIENT-CIRCULATION-DIAGRAM-eng

STAFF AND CLIENTS CIRCULATION DIAGRAM

09-FORMAL-INFORMAL-ZONING-DIAGRAM--eng

FORMAL-INFORMAL ZONNING DIAGRAM

10-PROGRAM-DISTRIBUTION-DIAGRAM-eng

PROGRAM DISTRIBUTION DIAGRAM

17

INTERIOR MAIN ENTRANCE

18

INTERIOR – YARDS

19

INTERIOR-YARDS

22

INTERIOR-PUBLIC

20

INTERIOR VIEW

21

INTERIOR – MAIN AXE

24

LONG SECTION

25-1

CROSS SECTION

26-1

CROSS SECTION