اصول طراحی ویلا و فضای داخلی آن – بخش 1

شرکت معماری کارند قصد دارد تا با منتشر کردن سلسله مقالاتی به بررسی دقیق و جزئی اصول طراحی ویلا و فضای داخلی آن بپردازد؛ پس تا انتهای این مقالات طراحی ویلا همراه ما باشید.
اصل اول از اصول طراحی ویلا: محصوریت
با بستن و اتصال بخشهای مختلف فضای خانه میتوان فضایی دنج و آرام ایجاد کرد. در داخل یک ساختمان عناصری از جمله فضاهای رابط و واسط هستند که یک تعریف فضایی مشخص به وجود میآورند. در فضای داخلی حس درونگرایی، حریم خصوصی و توازن با حس تعلق در ارتباط است. در نهایت، وجود تناسب و مقیاس بین فضاهای رابط محصور شده و اثاثیهی تزئینی خانه است که یکپارچگی و هماهنگی را حفظ میکند.
بدین ترتیب طراح حس و حالی در فضا خلق میکند که بر پایهی تقارن و مرکزیت بوده و در افراد حس تعلق و مالکیت ایجاد میکند. ابعاد اثاثیه و لوازم منزل و فضا در تناسب با یکدیگر هستند که این امر تصور ساکنین از فضا را بسیار خوشایندتر میکند. یکی از بخشهایی که طراح به آن میپردازد راهروی ورودی است که با ترکیبی از مقیاس و تناسبات مناسب میتواند کاری کند که فضای کوچک بزرگتر به نظر برسد.
پروژه آپارتمان شماره 10، موقعیت: شهر Chengdu در چین، تاریخ اتمام ساخت: 2010

- اثر انعکاسی آینه مرزهای فضای محصور راهرو را از بین میبرد و این انعکاسهای متعدد به این فضای کوچک حس تداوم بصری و یک فضای بینهایت را میدهد.
- فضای باریک ورودی راهرو دامنه دید را محدود میکند و اثر بازتابندگی بالا حس عمق را در فضا تقویت میکند.

- دیوار جداکننده با تزئینات دکوراتیو خود حس محصوریت در فضا را تضعیف کرده و فضای کوچک اتاق غذاخوری را با استفاده از جلوههای بصری مختلف غنیتر کرده است. در طراحی ویلا سقف باید حس این فضای بسته را تقویت کند و به طور طبیعی فضاهای عملکردی مختلف را به هم پیوند دهد.
- فرش با نقش شطرنجی خود به فضای نشیمن نوعی نظم بصری میبخشد.

- شکل ناهمگون و غیریکنواخت سقف و دیوارها باعث افزایش حس عمق در فضا میشود و بافت و رنگ مبلمان و کف نوعی حس وزن به فضا میدهد.
- بافت سنگی دیوارها و کف در فضای کوچک داخلی حس حرکت ایجاد میکند.

- بافت پرده و پسزمینه در هماهنگی با یکدیگر قرار دارند و حس محصوریت را کمتر میکنند.
- موزاییک خطی کف و دیوارها فضا را یکپارچه کرده وتجربهی بصری مخاطب را غنیتر میکند.
- دکوراسیون متقارن دیوار باعث انعطافپذیری در فضای اتاق خواب میشود.

در ادامه قصد داریم در مورد یکی دیگر از اصول طراحی ویلا که در ارتباط گشودگی و پویا بودن فضای داخلی است صحبت کنیم.
اصل دوم از اصول طراحی ویلا: گشودگی و پویایی
گشودگی و باز بودن فضای داخلی همراه با فرمهای سیال میتواند ارتباط بین فضای داخل و بیرون را افزایش دهد و نوعی جلوه بصری از یک فضای چهاربعدی ایجاد کند. فضایی با این ویژگیها، المانهای محصورکنندهی کمتری داشته و محدودیتهای فضایی در آن نیز کمتر است که در نهایت این امر باعث میشود فضا برونگرا شده و به طور طبیعی بیشتر با طبیعت و محیط اطراف تعامل داشته باشد. تغییر در المانهای محصورکننده کاملا مشخص است و الگوها نوعی حس پویایی به فرد میدهند.
پروژه 55 Blair Road، مکان: شهر سنگاپور، طراحان: Ong&Ong Pte Ltd، مساحت: ۲۸۸ مترمربع، تاریخ اتمام ساخت: 2009،(پروژه بازسازی)
در این نمونه مناسب برای طراحی ویلا طراحان از یک بافت خطی برای سطوح استفاده کردهاند تا استخر، باغها و فضای عمومی را به یکدیگر پیوند دهند و در نهایت به کیفیتهای لازم بصری دست پیدا کنند، کیفیتهایی که باعث میشود با تغییر زاویه دید ناظر چشماندازها نیز تغییر کنند.

- در طبقه اول استخر روباز و باغ، واقع در بخش میانی حیاط به وسیلهی دیوارهای شفاف از سایر بخشهای خانه جدا میشوند.
- وقتی پارتیشنهای شفاف باز هستند، طبقه همکف به یک فضای بزرگ یکپارچه تبدیل میشود و سه بخش سالن، فضای نهارخوری و فضای مجاور استخر هستند که تنوع فضایی ایجاد میکنند.
- قرار ندادن دیوار راهکاری مناسب برای تهویه طبیعی بخشهای مختلف خانه است، به ویژه در هوای شرجی سنگاپور.

- آشپزخانه دارای یک روکش آلومینیومی بدون لبه است که جلوه خاصی به فضا بخشیده.
- اتاق خواب اصلی در طبقه دوم دارای یک حمام اختصاصی به شکل باکسی شفاف بیرون زده در بالای استخر است.
- سبک مداخله مدرن با ایدههای فضایی متعارف یکی از خصوصیات بارز این خانه است.


- پلان فضای اتاق خواب اصلی مطابق با محور اصلی خانه است و قفسههای کتاب به شکل متقارن در دو سمت دیوارهای منتهی به فضای مطالعه قرار گرفتهاند.
- برای غلبه بر محدودیت ارتفاعی طبقه دوم، یک فضای نیمطبقهی جدید به عنوان اتاق خواب مهمان در فضای زیرشیروانی ایجاد شده است.
- یک سیستم اتوماسیون خانگی، روشنایی ساختمان اصلی را کنترل میکند و ضمن به حداقل رساندن مصرف انرژی، حالتها و حسوحالهای مختلفی در فضای خانه ایجاد میکند. یکی دیگر از ویژگیهای خاص اتاق خواب اصلی وجود پنجرهای در وسط اتاق است که دید خوبی را به فضای طبقه اول میدهد.


به پایان بخش اول مقاله اصول طراحی ویلا و فضای داخلی آن رسیدیم؛ لازم به ذکر است که مجموعه کارند قصد داردتا در مورد طراحی ویلا در سلسله مقالاتی اقدام به ارایه تجربیات جهانی کند.
منبع
100 Home Design Principles
پروژههای گروه معماری کارند
