اصول طراحی ویلا و فضای داخلی – بخش 2

اصول مهم طراحی ویلا

در این مقاله هم قصد داریم اصول طراحی ویلا و فضای داخلی آن را در بخش دوم پیگیری کنیم؛ پس اگر مشتاق به یادگیری اصول طراحی ویلا هستید همراه کارند بمانید.

اصل سوم از اصول طراحی ویلا: فضای ذهنی

ذهنیت فضایی از محیط خانه با ویژگی‌های ماهوی خود الزامات عملکردی و زیبایی‌شناختی را برآورده می‌کند و نوعی تجسم هنری خلق می‌کند. این نوع فضا به جای محدود شدن با عناصر جداکننده‌ی فیزیکی، بر اساس مفاهیم ساختاری و رسمی و با استفاده از قوه تخیل بصری فرد تقسیم می‌شود. برجسته‌ترین ویژگی‌های چنین فضایی عبارتند از:‌

  • تقسیم فضا به صورت نمادین، به گونه‌ای که شفافیت بصری ایجاد کند و کیفیت‌های تداوم فضایی و پیوستگی را تا حد بالایی حفظ کند.
  • ارتقاء کیفیت فضاهای خطی
  • ایجاد تخیل بصری در ساختمان با استفاده از عناصر سازه‌ای و دکوراتیو

ایجاد فضای ذهنی در داخل یک ساختمان منجر به شکل‌گیری ریز فضاهای مختلف بر اساس عناصر سازه‌ای داخلی، مصالح، سطوح جداکننده و مدل‌سازی‌ها می‌شود.

پروژه خانه مولینر، موقعیت: شهر Zaragoza در اسپانیا، ، تاریخ اتمام ساخت: 2008، طراح:‌ Alberto Campo Baeza، مساحت: 216 مترمربع.
طراحی ویلا

در این پروژه طراح با استفاده از تکنیک‌های انتزاعی مدلسازی فضایی و ترکیب مختصری از رنگ‌ها، حال‌و‌هوای فضایی به سبک ذن را ایجاد می‌کند. به گفته‌ی طراح این خانه، خانه‌ای است که می‌توان در آن به طور جدی مراقبه و خیال‌پردازی کرد.

طراحی ویلا
طراحی ویلا
  • معماران از دیوارهای بلند برای ایجاد محفظه‌ای باز به سمت آسمان استفاده کردند، مانند باغی عریان و متافیزیکی با کف و دیوارهای بتنی. برای ایجاد یک فضای داخلی، طراحان زمین را برای کاشت درختان برگ‌دار حفر کردند.
  • در فضای نشیمن، فضای باغ با نور جنوبی خورشید ترکیب شده است و در نتیجه فضایی به وجود آمده که تماماً باغ است، با دیوارهای شفافی که درون و بیرون را به هم پیوند می‌دهد.
  • باغ با دیوارهای بتنی محصور شده است، یک فضای داخلی جداگانه که در فضای بیرون جریان پیدا می‌کند و مرز بین دو فضا مبهم است. نور از دیوارهای شفاف شمالی به فضای مکعبی‌ شکل داخلی نفوذ می‌کند، از کف بتنی منعکس می‌شود و روی دیوارهای گالری سفید به تلألؤ در می‌آید.
طراحی ویلا
طراحی ویلا
  • کتابخانه: مکانی برای رویاپردازی. سفیدی خیره‌کننده و دیوارهای شیشه‌ای شفاف، نور را در تمام جلوه‌های آن بازتاب می‌کند. سوالی که در اینجا مطرح می‌شود این است که آیا فضا بسیار انتزاعی به نظر می‌رسد؟ برخی افراد دوست دارند که در فضایی با تعداد عناصر مشخص و احساسات گوناگون زندگی کنند. شاید یک هندسه‌ی ساده باید با نوعی جنب‌و‌جوش و شور و حس همراه شود.
  • برای رویاپردازی طراحان فضایی را در بالاترین نقطه‌ی ساختمان در نظر گرفتند. کتابخانه‌ای با دیوارهای بلند که نور از طریق شیشه‌های شفاف بزرگ آن پخش می‌شود. نور شمالی فرصتی را برای خواندن، نوشتن، تفکر و احساس فراهم می‌کند.
طراحی ویلا

در ادامه به بررسی چهارمین مورد از اصول طراحی ویلا خواهیم پرداخت.

اصل چهارم از اصول طراحی ویلا: فرم فضا

فرم محیط یک خانه عمدتاً به فضا، مقیاس و تناسب جداره‌های محصورکننده اشاره دارد. مردم همیشه با استفاده از مفاهیم معمولی و مرسوم در مقیاس، ابعاد فضای داخلی را اندازه‌گیری می‌کنند، بنابراین مقیاس‌ها و تناسبات مختلف خروجی‌های بصری متفاوتی نیز خواهند داشت. علاوه‌بر‌این، مقیاس و تناسبات اجزای محصورکننده‌ی فضا به وضوح بر احساس افراد تأثیرگذار است، زیرا حتی اگر افراد در یک فضای داخلی حرکت کنند، تجربیات بصری آن‌ها عمدتا از سطوح محصورکننده ناشی می‌شود. با فرض برآورده شدن مقیاس و تناسبات فضایی، در طراحی (اصول طراحی ویلا) اجزای محصورکننده‌ی فضا باید مساحت، خط، طول و عرض، مصالح و دیگر عوامل را در نظر گرفت تا بتوان محیط داخلی راحت و جذابی را برای افراد فراهم کرد.

پروژه Bond Street Loft، موقعیت: نیویورک، ایالات متحده آمریکا، تاریخ اتمام ساخت: 2010، طراح: NEMA Workshop، مساحت: 288 مترمربع.
طراحی ویلا

در این پروژه فضای اصلی از تلفیق فضای دو آپارتمان به وجود آمده است. هدف طراح ایجاد فضایی مجلل و متنوع از نظر نوع چیدمان است. در این فضا ترکیب عناصر کلاسیک و مدرن به خوبی به انتقال ایده‌های طراحی کمک می‌کند.

  • این لافت 316 مترمربعی ترکیبی از دو آپارتمان در یک ساختمان تاریخی با پلانی آزاد است. ایده‌ی پروژه خلق فضایی بود که از نظر مصالح مجلل بوده ولی در عین حال چیدمان غیررسمی داشته باشد.
  • ترکیب اشیاء محیطی بسیار راحت با حال و هوای آرامش‌بخش ایجاد می‌کند.
  • فضای نشیمن اصلی شامل آشپزخانه، نهارخوری، نشیمن و کتابخانه است. در نتیجه‌ی استفاده از پلان آزاد در ساختمان، فضاها در عین متمایز بودن، در یکدیگر جریان پیدا می‌کنند.
طراحی ویلا
  • در این پروژه عناصر معماری سنتی مانند ستون‌ها با المان‌های مدرن ترکیب شده‌اند و برای افراد یادآور گذشته هستند.  
طراحی ویلا
طراحی ویلا

بخش دوم مقاله اصول طراحی ویلا و فضای داخلی در این قسمت به پایان می‌رسد؛ لازم به ذکر است که کارند قصد دارد اصول طراحی ویلا را در سلسله مقالاتی ارائه کند.

منبع

100 Home Design Principles

پروژه‌های گروه معماری کارند

ویلای شمس

ویلای شمس عکس کاور