اصول طراحی ویلا و فضای داخلی- بخش 4

به بخش دیگری از سلسله مقالات اصول طراحی ویلا و فضای داخلی آن رسیدیم؛ امیدواریم توانسته باشیم با انتشار این سلسله مقالات که ادامه هم خواهم داشت به صورت کامل روی طراحی ویلا و فضای داخلی تمرکز داشت گام مفیدی در راستای ارتقا سطح کیفی و فنی معماران عزیز برداشته باشیم.
اصل هفتم از اصول طراحی ویلا و فضای داخلی: گذار در فضا
حالت گذار در فضای داخلی خانه بیانگر نوعی پویایی و سیالیت است. این حالت میتواند ناشی از وجود اجزایی با ابعاد، مصالح و فرمهای مختلف به عنوان عناصر رابط فضایی باشد. علاوهبراین، هیچ مرز فضایی مشخصی وجود ندارد، زیرا این سطوح رابط محصورکننده فضا توسط عناصری مانند دیوار جداکننده، صفحه نمایش و مبلمان به وجود آمدهاند.
پروژه آپارتمان Formica، موقعیت: شهر مادرید، ، تاریخ اتمام ساخت: 2010، طراح: Héctor Ruiz-Velázquez March، مساحت: 70 مترمربع.
در این پروژه طراح از قفسه به عنوان جداکنندهی فضایی استفاده کرده تا فضای داخلی را به بخشهای مختلف از جمله ورودی و آشپزخانه تقسیم کند. سیالیت فضایی باعث میشود که یک فضای کوچک پویاتر به نظر برسد.

- دیوار جداکنندهی ورودی به عنوان پسزمینهی تلویزیون در اتاق نشیمن عمل میکند.
- نحوه محصور شدن فضای ورودی باعث جداسازی این فضای عملکردی از فضای اصلی خانه میشود.
- فرم جداکننده ی بخش ورودی باعث می شود چیدمان فضا طبیعیتر و پیوستهتر باشد.

- در این پروژه آشپزخانه به عنوان مرکز ایدهی فضایی سازماندهندهی خانه عمل میکند.
- جزیره به عنوان مرکز فضا، میزی است که میتواند برای اهداف مختلف مورد استفاده قرار بگیرد: صرف غذا، کار و یا دورهمی.
- آشپزخانه، دیگر فضاها و بخشهای عملکردی خانه را به هم متصل کرده و فضا را یکپارچه میکند. همچنین فضای نشیمنی است که میتواند با توجه به نیازهای ساکنین بزرگتر شود، بدون اینکه ساختار یا شکل کلی فضای داخلی خانه تغییر کند. با توجه به نیازهای ساکنین، ارتفاع آشپزخانه میتواند به منظور ایجاد فضای بیشتر برای قرار دادن وسایل بیشتر افزایش پیدا کند، یا اینکه عرض فضا با هدف بزرگتر شدن فضای کار بیشتر شود. در این پروژه خصوصیات زیباییشناسانهی جدیدی به طرح آشپزخانهی سنتی اضافه شده تا انعطافپذیری این فضای مرکزی افزایش پیدا کند. هدف اصلی از این طرح درآمیختن غذا و فرهنگ و فاصله گرفتن آشپزخانه از ویژگیهای دیرینه خود به عنوان فضایی پنهان در خانه و تبدیل آن به یک فضای نمایش (مفهومی متضاد با مفهوم پیشین) بود. از طریق چند قفسه، آشپزخانه میتواند به یک قفسه کتاب، پارتیشن و یا یک انباری تبدیل شود و شکل یک فضای نمایش به خود بگیرد.


- سادگی مفهوم یکپارچگی فضایی در این پروژه، آن را به نمونهای بدیع و منحصر به فرد از معماری مدرن و ترکیب فضایی تبدیل کرده است.
- ظاهر سنگ مانند صفحات افقی که تنها ۱۲ میلیمتر ضخامت دارند، به وضوح با سطوح عمودی زرد رنگ در تضاد است؛ ترکیبی از عناصر کلاسیک و مدرن؛ در بخشهایی که از یک نوع مصالح یکسان استفاده شده، به دلیل تفاوت در نحوه کاربرد، عناصر فضایی ظاهری کاملا متفاوت به خود گرفتهاند.
- توجه به اصل پویایی و سیالیت در تقسیم فضا باعث انعطافپذیری بیشتر فضای حمام شده و این فضای 4.80 مترمربعی را برای ساکنین دلپذیرتر کرده است. طراحی قفسه به گونهای است که به ساکنین اجازه میدهد از وسایل کوچک، مانند ظرف ادویهجات، تا وسایل بزرگ را در هر جا قرار دهند. این به معنی این است که شخصیت فضا کاملا به سلیقهی ساکنین بستگی دارد. با در معرض دید قرار دادن اشیاء مورد نظر، آشپزخانه به فضایی کاملا متفاوت و شخصیسازی شده تبدیل میشود.
- نحوه برخورد با فضای مرکزی متفاوت است، به طوری که در این فضا با توجه به دو ویژگی پر بودن و تهی بودن، نور خورشید و جریان هوا نقش اصلی را ایفا میکنند. فضا از یک حجم مرکزی جریان پیدا میکند، قوانین جاذبه و مفهوم پایهها و ساختارها را به چالش میکشد، کف را از تمام احجامی که به دیدن آنها عادت کردیم آزاد میکند و در نهایت نگرش فضایی ما را دگرگون میکند.
- کارند اصل بعدی برای سلسله مقالات با موضوع طراحی ویلا و فضای داخلی را “هدف فضا” انتخاب کرده است همچنین امیدوار است که انتخاب مناسبی برای طراحی ویلا و فضای داخلی باشد.


اصل هشتم از اصول طراحی ویلا و فضای داخلی: هدف فضا
هدفمند بودن فضای خانه را میتوان در تقسیمبندی مبهم و مجازی فضا منعکس کرد. این امر با استفاده از ترکیب پرسپکتیوهای طولانی، متوسط و نزدیک، به شیوههایی منعطف امکانپذیر است و محرکی برای تخیل و ادراک افراد محسوب میشود. به این ترتیب، فرم فضایی میتواند دارای لایههای مختلف و پویایی و سیالیت بالا باشد. رویکرد تقسیم بندی که تصویر فضا را شکل میدهد، بر پایهی اجزایی مانند نرده، قفسه، سایهبان، دیوارهای جداکننده توخالی، مبلمان، گیاهان، آبنما و چراغ است.
پروژه 31 Blair Road، موقعیت: شهر سنگاپور، ، تاریخ اتمام ساخت: ۲۰۰۹، طراح: Ong&Ong Pte Ltd، مساحت: ۳۰۶ مترمربع.
در این پروژه طراح از پارتیشن شیشهای و درب کشویی فرانسوی به عنوان عناصر اصلی تقسیمبندی فضای خطی استفاده میکند. با حفظ دید به سمت حیاط، کل فضای داخلی متنوعتر میشود.

- با عبور از باغ بامبوی جلوی خانه، فرد چشماندازی پیوسته و بدون موانع بصری از داخل ساختمان خواهد داشت و فضای این قطعهی طولانی و باریک و تراسدار را تجربه میکند. این گشودگی فضایی با قرارگیری جدارهای همعرض و همارتفاع فضای خانه تقویت میشود و این جداره فعالیتهای مختلف در هر طبقه را یکپارچه میکند.
- در این پروژه طراح از کوچکترین جزئیات نمای موجود، مانند نقوش بامبو، الهام گرفته و جزئیات را به طور ماهرانهای در سراسر پروژه به کار گرفته است.
- هر بخش فضا با استفاده از نورپردازیهای ظریف توکار و فرورفتگیهایی در دیوارها تعریف شده و حال و هوای متفاوتی دارد.


- انتخاب مصالح طبیعی توجه طراح را از ابعاد تاریخی طرح دور نمیکند، بلکه آنها را تقویت میکند.
- از یک پالت رنگی مونوکروم برای تأکید بر همسویی پروژه با اقدامات مربوط به حفاظت سایت استفاده شده است.

- زیبایی این خانه در محیط خنثی آن است.
- یک راهحل ابتکارانه در این پروژه افزایش ارتفاع سقف برای ایجاد فضای اضافی، در قالب یک نیمطبقه بالای طبقه دوم بود.
- برای حل مسئله روشنایی، حفرهای در سقف در نظر گرفته شده که یک فضای روشن و با تهویهی مناسب به وجود میآورد.

در پایان بر خود لازم میدانیم بابت همراهی گرم، صمیمانه و بازخوردهای مثبت شما تا این قسمت از مقالات که بخش چهارم سلسله مقالات اصول طراحی ویلا و فضای داخلی تشکر کنیم. احتیاج به ذکر این نکته نیست که نظرات شما تا چه اندازه برای کارند حائز اهمیت است؛ پس ما را از آن بی نصیب نگذارید. نه تنها برای سلسله مقالات اصول طراحی ویلا و فضای داخلی بلکه در تمامی مقالات کارند.
منبع
پروژههای گروه معماری کارند
