اصول طراحی ویلا و فضای داخلی – بخش 6

اصل یازدهم از اصول طراحی ویلا و فضای داخلی: لایهبندی فضا
ابعاد فضای ویلا را میتوان به صورت فیزیکی و ادراکی، با ترکیب سطوح محصورکنندهی فضا و یا در برخی موارد، مشارکت بصری ساکنین تعیین کرد. تنوع ابعاد فضا علاوه بر اینکه پلان ویلا را انعطافپذیرتر میکند، حس مقیاس و عمق فضا را افزایش میدهد.
بیشتر بخوانید: اصول طراحی ویلا و فضای داخلی آن – بخش 1
پروژه 72 Sentosa Cove، موقعیت: Sentosa Cove، سنگاپور، تاریخ اتمام ساخت: 2009، طراح: Ong&Ong Pte Ltd، مساحت: 308 مترمربع.
برجستهترین عنصر طراحی این پروژه، حیاط مرکزی است که در مرکز پلان قرار گرفته. طراح آن را به عنوان محور مرکزی حرکت در فضا در نظر گرفته است. پاسیویی که فضا را با نور طبیعی روشن میکند و در فضای داخلی ویلا تمرکز بصری ایجاد میکند. همچنین، گیاهان موجود در حیاط بعد اکولوژیک فضای داخلی را تقویت میکنند. تنوع گیاهان و شفافیت پارتیشن حیاط مرکزی به طور مؤثری حس سلسلهمراتب را در فضای داخلی ویلا تشدید میکند.

- در داخل ویلا فضاها رو به یک حیاط چندمنظوره داخلی قرار گرفتند که این حیاط علاوه بر اینکه محور اصلی حرکت در فضا را تعیین میکند، به عنوان یک نقطه کانونی بصری عمل کرده و امکان بهرهگیری از نور طبیعی در فضا را نیز فراهم میکند.
- در این خانه آبوهوای گرمسیری استوایی با بهرهگیری از منابع موجود و ضمن داشتن حداقل اثرات زیستمحیطی، به شرایط مطلوبی برای زندگی تبدیل شده است.
- در هم تنیدگی فضای آشپزخانه و باغ، مرز میان فضاهای درون و بیرون را کاملا محو کرده است.
- بیشتر بخوانید: اصول طراحی ویلا و فضای داخلی – بخش 2


- در هر طبقه از ویلا نیازهای مختلف ساکنین برای تفریح جمعی و برقراری تعاملات اجتماعی، و در عین حال نیازهای فردی آنها برآورده میشود.
- این ویلا قبل از هر چیز خانهای برای یک زوج و فرزندانشان است، به همین دلیل به نیازهای مختلف اعضای خانواده پاسخ داده شده است. به عنوان مثال ساخت یک استخر برای نیاز به فعالیتهای بدنی و ورزش.
- حیاط مرکزی با عملکردهای مختلف خود نقش مهمی در تودهگذاری فضای این ویلا دارد.
- بیشتر بخوانید: اصل های طراحی ویلا و فضای داخلی آن – بخش 3


- کارفرما به دنبال این بود که زیربنای ویلا را به حداکثر برساند، و در عین حال با توجه به موقعیت قرارگیری قطعه و احاطه شدن آن با ساختمانهای دیگر، به بیشترین حریم خصوصی در طراحی دست پیدا کند.
- این ویلا دارای یک سقف شیب دار با بازشوهای اضافی به عنوان نورگیر است.
- طراحی این ویلا با هدف سازگاری با شرایط اقلیمی محیط اطراف و منابع طبیعی بومی (نور خورشید، تابش، باد، باران و توپوگرافی) و کاهش اثر محیطی ویلاهای سنتی پیشین انجام شده است.
- بیشتر بخوانید: اصول طراحی ویلا و فضای داخلی- بخش 4
اصل دوازدهم از اصول طراحی ویلا و فضای داخلی: رابطه فضای داخلی ویلا با فضای بیرونی
در بین شیوههای مختلف ترکیببندی فضای داخلی ویلا، الگوی ترکیب یکپارچه فراگیرترین حالت است که با استفاده از راهکارهای طراحی مانند شفافیت و انعطافپذیری فضای حرکتی، فضای داخلی ویلا و محیط طبیعی اطراف آن را با هم یکپارچه و هماهنگ میکند. به این ترتیب دامنه مفاهیم اثرگذار بر طراحی ویلا از توجه صرف به رابطه بین فضای داخلی با ابعاد فیزیکی و مجازی بدن انسان فراتر رفته و به تداوم بین فضای داخلی و فضای بیرونی میرسد.
پروژه Waterpatio، موقعیت: شهر اودسا، اوکراین، تاریخ اتمام ساخت: 20۰۸، طراح: Drozdov & Partners Ltd، مساحت: ۷۲۵ مترمربع.
در این پروژه پنجرههای سبک فرانسوی شرایط مطلوبی را برای پیوند میان فضای داخلی و خارجی فراهم میکنند. تراس، استخر، فضای سبز و فضای داخلی ویلا یکدیگر را منعکس میکنند و یک محیط فضایی پویا به وجود میآورند.

- فضای ویلا به سمت دریا باز میشود. علاوه بر افق دریا، که یکی از ویژگیهای معمول خانههای ساحلی است، طراح یک عنصر آبی دیگر معرفی میکند: استخر شنا. استخر اثر دریا را تشدید کرده و از دو قسمت تشکیل شده است که بسته به نیاز فصل میتوان از آنها استفاده کرد. عنصر آب قلب طراحی این ویلاست و حتی در نام پروژه هم دیده میشود.
- موقعیت انتخاب شده برای ویلا با توجه به حفظ حداکثر تعداد درختان موجود است. یکی دیگر از موارد مهم در طراحی این ویلا ایجاد یک رابطه متقابل هماهنگ بین ویلا، باغ و منظره دریا بود. این سه محیط در امتداد خط مخصوص به خود قرار میگیرند و بسته به موقعیت ناظر، در باغ، ویلا یا بالکن، به روشهای مختلفی با هم در تعامل هستند.
- بیشتر بخوانید: اصول طراحی ویلا و فضای داخلی- بخش 5

- ورودی مرکزی، فضای داخلی ویلا را از نظر عملکردی به دو بلوک اصلی تقسیم میکند. بلوک پایین شامل یک گاراژ، انبار، استخر، سونا و حمام است. بلوک دیگر فضاهای اصلی زندگی را در بر میگیرد. نورگیر سالن این تقسیمبندی را بیشتر متمایز میکند. فرد با ورود به فضای داخلی ویلا بلافاصله روابط متقابل بین بخشهای مختلف را درک میکند.
- تضاد بین فضاهای بسته و باز در نحوه برخورد متفاوت ویلا با خیابان نسبت به دریا و باغ نشان داده شده است. به این شکل که فضاهای داخلی رو به خیابان بسته بوده و رو به دریا و باغ باز هستند.


- در طبقه بالا فضای اتاق خواب اصلی و حمام دارای چشمانداز دریاست.


منبع
پروژههای گروه معماری کارند

چرا کارند
گروه معماری کارند، تأسیس شده توسط علی شریعتی و زهرا سربندی، اعضای فوق لیسانس معماری از دانشکده معماری دانشگاه شهید بهشتی در سال ۱۳۸۳، با آمیختهای از تجربه و تخصص به عنوان یک تیم پیشرو در عرصه معماری معاصر در ایران شناخته میشود. طی دوران فعالیت خود، این گروه به عنوان برگزار کننده طرحهای معماری با تنوع کاربریها و مقیاسهای مختلف بهشمار میآید و به طور مداوم جوایز معتبر داخلی و بینالمللی را از آن خود کرده است.
گروه معماری کارند بر اصول معماری سنتی ایران تأکید داشته و با تمرکز بر معماری مرتبط با مکان و زمین، تلاش میکند تا نوآوریهای معاصر خود را از طریق مطالعه و بررسی معماری سابق ایران به ارمغان آورد.
خدمات ارائه شده توسط این گروه شامل طراحی معماری، طراحی داخلی، تهیه مطالعات و مستر پلان، و طراحی شهری در طیف گستردهای از پروژهها میباشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد گروه معماری کارند و خدمات ارائه شده، با ما تماس بگیرید.