ویلای شمس- دید شمالی
ویلای شمس- دید شمالی
ویلای شمس-دید شرقی
ویلای شمس-دید جنوبی
ویلای شمس-دید غربی
ویلای شمس- دیاگرام
ویلای شمس-پلان
ویلای شمس- مقاطع
ویلای شمس- نما
ویلای شمس- دید از بالا
ویلای شمس-جزییات دید شرقی
ویلای شمس-جزییات دید شرقی در شب
ویلای شمس-ایوان شرقی
ویلای شمس-ایوان شرقی
ویلای شمس-داخلی
ویلای شمس-داخلی
ویلای شمس-داخلی
ویلای شمس-داخلی
ویلای شمس-داخلی
ویلای شمس-داخلی
ویلای شمس-داخلی
ویلای شمس- دید غربی
ویلای شمس- دید شرقی
ویلای شمس- دید شمالی

ویلای شمس

ویلای شمس در یک زمین کشاورزی(باغ) طراحی شده است. کارفرما جهت تامین فضای خصوصی و دورتر از محیط باغ و محل اسکان کارگران، فضایی به مساحت تقریبی 6000 متر مربع را جهت احداث ویلا و محوطه سازی در نظر گرفت. برای کنترل آبیاری باغ، کارفرما نیازمند احداث استخری به ظرفیت 2500 متر مکعب بود که همزمان با مراجعه به طراح و سفارش طرح اقدام به شروع عملیات خاکبرداری استخر در محدوده ی فضای خصوصی مذکور نمود و در این راستا نظر طراحان پروژه نیز به کارفرما ارائه شد. استخر به شکل U در نظر گرفته شد و فضای میانی استخر به مساحت 395 متر مربع به محل احداث ویلا اختصاص یافت. (در طول زمان احداث پروژه، کارفرما اقدام به ساخت یک استخر دیگر به ظرفیت 1800 متر مکعب در ضلع جنوبی پروژه نمود.)

ایده ی طراحی:

شرایط مکانی پروژه (اقلیم گرم و خشک و قرارگیری بنا در میان آب) فرصت بازخوانی معماری کوشک را برای ما فراهم نمود. بر این مبنا، دغدغه ی اصلی ما ضمن فراهم نمودن شرایط آسایش در دل کویر، ایجاد ارتباطی معنادار با معماری ایرانی و کوشک بود. در طراحی این بنا سعی کردیم مفاهیم پایه در معماری کوشک را اقتباس و آن را به زبانی امروزی بازگو کنیم.

پرو خالی

تضاد میان پر و خالی، نحوه ی اتصال فضای تهی داخلی با مرز ساختمان و بیرون، حفظ هندسه ی کلی و تمامیت قابل ادراک، تاکید بر فرایند ورود به ساختمان و ایجاد تنوع فضایی و دیدهای متقاطع در فضاهای بسته و نیمه باز از موارد مورد نظر در طرح پروژه بوده است.

هندسه

در طراحی ویلای شمس ، جهت دستیابی به تمامیت در طرح، از شکل مکعب با تاکید بر هندسه ی چهار تایی(4 دیوار جانبی) استفاده شده است. مکعب شکل‌گرفته از اتصال این چهار دیوار، پوسته‌ای است برای جمع‌آوری فضاهای نیمه‌باز و بسته درون، زیر یک سقف و ایجاد تمامیت بنا. در طراحی پروژه، از قرار دادن فضای تهی داخلی در مرکز هندسی و تقلید از نمونه سنتی کوشک پرهیز شده است و در عوض، سطوح نیمه‌باز به شکل پیچیده چند L متقاطع در ضلع‌های شمال، شرق و جنوب ساماندهی شده‌اند.

فضای تهی

در طراحی این بنا از قراردادن فضای تهی داخلی در مرکز هندسی و تقلید از نمونه ی سنتی کوشک پرهیز شده است. در عوض، سطوح نیمه باز به شکل چند L متقاطع در ضلع های شمالی، شرقی و جنوبی پروژه ساماندهی شده اند، به نحوی که اتصال فضاهای نیمه باز با یکدیگر حفظ شود و دیدهای متقاطع داخلی در پروژه ایجاد شود.

ورودی

با توجه به قرارگیری ویلا در میان آب، ورود به ساختمان اهمیت ویژه‌ای یافت؛ مجموع پل و نمای شرقی برای تاکید بر فرآیند ورود و ایجاد تعریفی نو از ایوان طراحی شده است.

قرارگیری دو دیوار پیرامونی در ضلع شرقی و دو ستون از بتن نمایان به شکل متقارن، تصویر ورودی کوشک هایی نظیر هشت بهشت را به ذهن متبادر می سازد. برای جلوگیری از تکرار نمونه های متقارن، موقعیت پرده ی فلزی(که در ورودی در طبقه ی اول و محل کولرها در طبقه ی دوم را می پوشاند) و پل، خارج از محور تقارن طراحی شد. ضمنا در طراحی ویلای شمس بخشی از سقف طبقه ی دوم نیز برای تاکید بر ورودی و ایوان به صورت باز و سایه انداز طراحی شده است. تراس طبقه ی دوم به مانند موارد مشابه در کوشک ها یک پلان عقب تر از نمای اصلی طراحی شد.

در ضلع غربی ویلا برای جلوگیری از دریافت بیش از حد تابش خورشید، تامین دید به استخر و استفاده از انعکاس نور بر روی آب، ارتفاع پنجره‌ها به یک متر محدود شده است.

موقعیت

ساوه، ایران (اتوبان تهران ـ ساوه، ۵٠ کیلومتری ساوه، روستای پیک، مزرعه شمس)

تاریخ اتمام ساخت

1392

مساحت

450 مترمربع (٢٩٠ مترمربع فضای بسته و ١۶٠ مترمربع تراس)

وضعیت

ساخته‌شده

کارفرما

ماشاالله شمس الواعظین

طراح سازه

رضا میررضایی

جوایز

فینالیست مسابقه بین المللی معماری سال 2014(سنگاپور)- رتبه سوم گروه مسکونی جایزه معمار 1392

فهرست